Hoppa till innehåll

Saras rapport från Norge

HFC, Human Factors in Control, är vårt systernätverk i Norge. Jag hade förmånen att besöka deras vårmöte i år, 26–27 april. Temat, Människans roll i nya teknologier och driftskoncept, rörde sig kring automation, fjärrstyrning och problem och möjligheter däromkring. Mötet hölls på Norskt Maritimt Kompetansesenter, NMK, i Ålesund. Vi var ett 80-tal deltagare.

Norge är ju ett land med stort fokus på sjöfart, och vi fick bland annat lyssna till föredrag om Remote Operations Center (ROC) för fjärrstyrning av fartyg (Roger Holm, Massterly), och också utvecklingen av autonoma fartyg, både färjor (Øyvind Smogeli, Zeabuz) och offshorefartyg (Laura Critch, Equinor).

Första dagen avslutades med en trevlig middag på Dampsentralen (ångcentralen) inne i Ålesund

Men det talades inte bara om sjöfart, utan vi fick också ta del av presentationer om utvecklingen av Norges Remote Tower-lösning för flygtrafikkontroll (Jens Petter Duestad, Avinor), samt use cases om brukarcentrerad design av luftvärnssystem (Stein Helgar från Halogen).

Professor emeritus Erik Hollnagel pratade om Work as imagined and work as done, och Neville Stanton från University of Southampton berättade om distribuerad situationsmedvetenhet (DSA) i sociotekniska system.

Antalet föredrag var många fler, och vi hade dessutom gott om tid att diskutera och mingla. Dagarna avslutades med en mycket intressant förevisning av de olika simulatorer för kommandobryggor för skepp som finns på NMK, med olika grad av realism.

HFC:s verksamhet ligger mycket nära vår i HFN, och vi har en stående friplats på deras möten. Jag uppmuntrar er till att utnyttja den om ni har möjlighet!

/Sara Thor

Mer information och presentationer från vårmötet finns på HFC:s hemsida (uppdateras löpande).