
Webbinarium: Vad vet vi om faktorer och interventioner för god kognitiv arbetsmiljö?
14 april kl 12:00 - 13:00
Presentation från en kunskapssammanställning som ingår i en kommande rapport från MYNAK.
Kognitiv ergonomi är ett område som har studerats i säkerhetskritiska och högteknologiska yrkeskontexter som t.ex. flyget, militären och kontrollrum i kärnkraftsverk under lång tid. Metoder och verktyg för att utveckla säker teknologi, arbete och organisation har gjort dessa verksamheter säkrare och effektivare t.ex genom utformning av säkerhetsrutiner och ergonomiska verktyg som gör det lättare att göra rätt och svårare att göra fel. Även om kognitiv arbetsmiljö inte traditionellt har haft prioritet i bredare yrkeskontexter så har det på senare tid spridit sig till andra yrkeskontexter. Två skäl till detta kan vara ett ökat inslag av teknik i dessa yrken och ökade krav på produktivitet. Då kraven på relationen mellan människa, teknik och organisation ökar så antas oönskade utfall bli mer kännbara.
Relationen och kvaliteten av samverkan mellan människor och teknik har signifikant effekt på systemets prestation och utfall. Ett oönskat utfall av systemets sammantagna prestation kan vara ett resultat av ofullständig integration av mänskliga aspekter i systemets utformning. I studier av arbete är en vanlig utgångspunkt att identifiera vad ett oönskat utfall beror på, vilka faktorer som påverkar arbetsförmåga och införa förändringar, interventioner, som baseras på antaganden om vad som inte fungerar och tillse att dessa faktorer minskar påverkan på arbete, för att slutligen påverka utfallet.
I denna kunskapssammanställning var målet att undersöka vad vi vet om vilka faktorer som har positiv påverkan på kognitiv arbetsmiljö i olika yrkeskontexter och vilka arbetsinterventioner som har genomförts i syfte att förbättra kognitiv arbetsmiljö. Syftet är att öka förståelsen för hur god kognitiv arbetsmiljö kan främjas och stöttas med avstamp i kognitiv ergonomi.
Pernilla Ulfvengren (PhD, docent) INDEK KTH presenterar delar av MYNAKS kommande rapport om kognitiv arbetsmilö. Kunskapssammanställningen är utförd av Pernilla och tre andra forskare Cecilia Berlin (PhD, docent) Avdelningen för Design & Human Factors, Chalmers, Gisela Bäcklander (PhD) Institutionen för Ledarskap och Ledning, Försvarshögskolan, Peter Thorvald (professor) Institutionen för ingenjörsvetenskap, Högskolan i Skövde.
Anmäl dig via detta formulär