Hoppa till innehåll

Efter AI-seminariet – nu blickar vi framåt!

Tack för att vi för tredje året i rad fick nöjet att samarbeta med TFHS i Ljungbyhed! Som i så många andra sammanhang den senaste tiden var temat för detta HFN-seminarium AI och vilka hot och möjligheter det ställer oss inför. Efter två dagar av föreläsningar och diskussioner för ett 40-tal deltagare hördes många positiva omdömen och Michael Johansson, universitetsadjunkt på TFHS och medorganisatör till seminariet, sammanfattar dagarna såhär:

“Vilka härliga presentationer och intressanta samtal som de skapade under dagarna två! Min egen kunskap och insikt om såväl möjligheter som hot inför den framtid som AI medför har definitivt ökat och jag tror att jag delar den med många som deltog i workshopen. Detta inte minst med tanke på att alla var överens som att det behövs en uppföljning – “AI 2.0” – och att denna nya workshop med fördel kan vara baserad på ett antal konkreta goda exempel med mer dissekerande workshops efter inledande presentation. Personligen kommer jag snegla mot spelvärden för att få inspiration om hur AI kan användas till en uppföljande workshop.

Tack för att så många av er inom HFN tog er hela vägen till vår lilla värld i Ljungbyhed, det värmde mer än våren behagade att göra!”

Presentationerna från seminariet finns här.

Christian Bjursten Carlsson, LFV/Tapora, föreläste om automation surprise och säkerhetsbedömning.
Ola Höglund är chef för Flygskolan Malmen och temat för hans presentation var förändring i den svenska militära flygutbildningen.
Joel Sköld, TFHS, bidrog med ett regelverksperspektiv på automation/autonomi.
Temat för Erik Liljeroths, LFV, presentation var AI och certifiering inom flyget med särskilt fokus på flyginformationstjänst.
Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet, var med oss på Zoom och föreläste om den europeiska visionen om människocentrerad tillitsfull AI.
Det fanns också utrymme för lite lek och umgänge under mer avslappnade former.