Hoppa till innehåll

HFN:s första studiebesök

Formatet studiebesök är nytt för HFN och vår första aktivitet av det slaget gick av stapeln den 7-8 mars 2024. Den inleddes med ett besök på EAT (Ergonomi och Aerosolteknologi)/Certec vid Lunds universitet på torsdagseftermiddagen. Där berättade Jonas Borell och hans kollegor om vad man arbetar med där, närmare bestämt områden som synergonomi, termisk miljö, universell utformning och risk- och säkerhetshantering. Vi fick besöka både ljuslabbet, klimatlabbet och VR-labbet. Det var mycket intressant och vi hade nog kunnat stanna hela dagen.

Jonas Borell berättar om EAT/Certec.
Hillevi Hämphäla visar synergonomi-labbet.
På besök i VR-labbet

Dagen efter sågs vi i Malmö för att göra studiebesök hos Plikt- och prövningsverket. Plikt- och prövningsverket berättade om sin verksamhet, som handlar om att sköta urvalet åt i första hand Försvarsmakten och Polisen. Det var mycket intressant att få veta mer om hur de tänker kring screening av förmågor, och hur man dessutom kan arbeta med att motivera de omotiverade att ta testerna på allvar. Vi fick också se lokalerna där en del av testerna görs, som fysiska tester för kondition och styrka.

Längre än så här fick inte kameran följa med.

Studiebesök är som sagt ett nytt format för HFN och jag tror att de flesta håller med mig om att det var lyckat. Vi hoppas på att få arrangera fler studiebesök – för att lära mer om andra verksamheter, men också för att få sprida information om vårt nätverk. Besöket blev ett fint tillfälle till dialog!

/Sara Thor